zondag 28 juni 2009

Help Sea Shepherd

Japan wijzigt Nederlandse wet


Het lijkt erop dat Japan het voor elkaar heeft gekregen Nederland, letterlijk, de wet voor te schrijven.


Omdat de Steve Irwin, het Sea Shepherd schip dat wordt ingezet om te voorkomen dat de Japanse walvisjagers, tegen meerdere internationale verdragen en afspraken in, illegaal en bovendien in een beschermd natuurreservaat jagen, in Nederland staat geregistreerd, heeft de Japanse overheid een klacht ingediend bij de Nederlandse autoriteiten en Nederland als vlaggenstaat aangesproken op het gedrag van de gezagvoerders van de Steve Irwin.


In de afgelopen jaren hebben zich in de wateren van het Antarctisch Walvisreservaat diverse incidenten voorgedaan tussen schepen van Sea Shepherd en Japanse walvisvaartschepen.

Naar de mening van de Inspectie Verkeer en Waterstaat hebben beide partijen zich schuldig gemaakt aan het overtreden van de internationale regels omtrent goed zeemanschap en van het internationale zeeaanvaringsverdrag.


Voor de door de Japanse overheid gesubsidieerde walvisvaardervloot lijkt dit geen gevolgen te hebben, voor Sea Shepherd wel!


Op verzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft het Openbaar Ministerie na onderzoek aangegeven dat een strafrechtelijke vervolging in deze zaak geen haalbare kaart is en bovendien onvoldoende effectief.

Het kabinet is echter van oordeel dat er effectieve bestuursrechtelijke mogelijkheden dienen te zijn om te kunnen optreden en heeft derhalve besloten om de mogelijkheid tot intrekken van de zeebrief (registratie van een schip in Nederland) uit te breiden.

Een wijziging van de Zeebrievenwet wordt hiertoe met spoed voorbereid.


Helaas lijkt de Nederlandse overheid niet stil te staan bij het feit dat alle incidenten plaats hebben gevonden in wateren van het Antarctisch Walvisreservaat en/of wateren waarin het volgens internationale verdragen en Australische federale wetten is verboden om te jagen.


Sea Shepherd houdt zich bezig met de controle op de naleving van hierboven aangehaalde wetten en verdragen aangezien geen enkele overheid deze taak op zich lijkt te willen nemen. De Japanse walvisvaarders opereren illegaal binnen wateren waar nationale en internationale regelgeving van kracht zou moeten zijn.


Indien deze Japanse schepen zich aan de internationale regels en verdragen zouden hebben gehouden, zou er nooit sprake zijn geweest van incidenten tussen de Japanse walvisvaartschepen en de Steve Irwin, omdat er dan eenvoudigweg geen reden zou zijn geweest voor Sea Shepherd om te hoeven voorkomen dat Japanse jagers illegaal zouden opereren.


Nederland pretendeert al jarenlang tegen de walvisjacht te zijn, maar heeft daartoe nog nooit daadwerkelijke actie ondernomen.

Nu blijkt dat het Openbaar Ministerie na onderzoek heeft aangegeven dat een strafrechterlijke vervolging van Sea Shepherd niet haalbaar is, heeft het kabinet besloten om eindelijk wel een keer actie te ondernemen.

Maar dan wel een actie tegen de enige organisatie die zich daadwerkelijk bezighoudt met het beschermen van op papier beschermde walvissoorten.


Dat Sea Shepherd zich hierbij baseert op internationale wetten en verdragen en niet handelt naar eigen goeddunken schijnt te worden vergeten.

Dat de overheid van Japan de beschermheer is van de illegaal opererende Japanse walvisvaardervloot wil nog niet zeggen dat dat een vrijbrief moge zijn om internationale wetten en verdragen te overtreden.


Als er nationale overheden zouden zijn die de naleving van de reeds jarenlang bestaande regelgeving aangaande de walvisjacht zouden willen controleren en tevens de kracht zouden willen tonen om sancties op te leggen in geval van overtreding, dan zou het niet nodig zijn voor Sea Shepherd om actie te ondernemen.

Dan zou het ook niet meer nodig zijn, voor om het even welke nationale overheid dan ook, om de gedragingen van Sea Shepherd te hoeven veroordelen.


Als de Nederlands overheid nu eindelijk daadwerkelijk actie wil ondernemen, waarom dan niet in de lijn van het Nederlandse standpunt om de walvisjacht te willen stoppen?

Het door het kabinet genomen besluit haalt de enige strohalm die voor de illegale Japanse walvisvaardervloot drijft weg!


Waarom durft de Nederlandse overheid niet in te gaan tegen het gedrag van de door de Japanse overheid gesteunde walvisvaardervloot?

Waarom geeft de Nederlandse overheid niet op z'n minst blijk van haar autonome positie en wijst zij niet op de door de Japanse walvisvaardervloot begane overtredingen?

Waarom gelden de internationale verdragen en wetten niet voor een economische grootmacht als Japan?

Waarom steunt de Nederlandse overheid juist niet de in navolging van internationale verdragen opererende acties van Sea Shepherd?


En als de Nederlandse overheid dan echt geen actie wil ondernemen tegen de illegale walvisjacht, waarom dan wel voor de walvisjacht?


Het door het kabinet genomen besluit is niet gebasseerd op de logica van oorzaak en gevolg.

De reden dat de Zeebrievenwet moet worden veranderd is dat er de mogelijkheid zal komen om de registratie van de Steve Irwin in te trekken.

De enige die een dergelijk verzoek zal indienen en de enige die daar baat bij heeft, is degene die er baat bij heeft dat de acties die Sea Shepherd onderneemt tegen illegaal opererende en wetsovertredende door nationale overheden gesteunde walvisjagers, zullen worden gestaakt; Japan.


Japan denkt de wet te kunnen treden omdat ze weet dat er geen enkel land sancties durft te nemen. De enige waar ze daadwerkelijk last van heeft is Sea Shepherd.

Het lijkt Japan te zijn gelukt om de Nederlandse overheid te bespelen.

Bekrompen zal Nederland kunnen zeggen dat ze een staat is waar recht handhaaft en hypocriet zal Nederland kunnen zeggen dat ze een staat is die tegen de walvisjacht is.

Wat redt daadwerkelijk het leven van een, op papier beschermde, walvis; de woorden van tientallen naties of de acties van Sea Shepherd?


Japan schrijft Nederland de wet voor.




16 opmerkingen:

  1. Hoe can ik helpen naast donaties? Neem AUB contact met me op.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. klinkt alsof het tijd wordt voor een petitie. Mijn handtekening heb je!!!
    Wat een waanzin weer... Hoorde net op het nieuws dat de minister de wet wil wijzigen om de sea shepherd aan de ketting te laten leggen omdat japanse walvisvaarders last van ze hebben! Wat een waanzin, je mag schijnbaar in nederland dus zeggen wat je wilt maar actievoeren, mag alleen als niemand er last van heeft ofzo?! Wat macht allemaal niet stuk maakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een onzin, ik ben normaal gesproken blij dat ik een nederlander ben, maar op momenten als dit schaam ik me voor de door ons gekozen regering. Bij deze ook dmijn virtuele handtekening, en mocht er een echte nodig zijn... Als de nederlandse regering niet achter jullie staat, laten we dan als nederlands volk zien dat we dat wel doen. Mijn donatie is in ieder geval onderweg.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De Nederlandse politiek stelt niets meer voor helaas. Ik sluit me aan bij Errowin: ik schaam me inderdaad dood. Ik weet niet of het veel helpt, maar op mijn school is de video van Whale Wars te zien bij levensbeschouwing.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. diep treurig.onze politieke mannen zijn alleen maar ja knikkers en meelopers en eigen zakken vullers. wat een bende ongeregelde zooi.diep treurig. save the whales. the newkid

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je zou je bijna schamen om een Nederlander te zijn...
    Wat hebben onze bestuurders met VOC-mentaliteit een lef.. om beroerd van te worden.
    Laat ze maar nooit meer zeggen dat ze volksvertegenwoordigers zijn, want ik ben ervan overtuigd dat 99% van de Nederlanders achter Sea- sheperd staat!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ik sta dus niet achter de actie's van sea sheperd , zeker niet met die bemanning (die naar hun zeggen ) hun leven ervoor willen geven ,en ook nog roepen TORA TORA bij een actie.
    duidelijk rijp voor de psychiater.
    of een uit de hand gelopen schoolreisje.
    ik hoop het laatste

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Maak het maar wereldwijd bekend:
    nederland is niet meer tegen de Walvisvangst, en
    steunt massamoordenaars !
    Dit is geen Regering... het is een Negering !
    Laat ze maar een zootje Ebola-virussen vanaf de
    helicopter op die kutjappen neergooien.
    Wie zijn hier de terroristen ?
    Volgens de kutjappen ben je een terrorist, als je
    een gigantische moordpartij probeert te verhinderen.
    Maar MASSAMOORD is dus geen terrorisme ?
    Neen, want de nederlandse negering STEUNT MASSAMOORD !!
    Dan is de nederlandse negering dus ook een zooi
    terroristen en een stel LAFBEKKEN !
    Hoeveel smeergeld heeft dat haagse zootje hiervoor
    gekregen ?
    Als je die jappenzooi naar de bodem jaagt, zijn er
    misschien 10-tallen doden, eigen schuld dikke bult,
    als je ze laat gaan, vallen er duizenden doden !!!
    Ik KOTS op die haagse kutzooi !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Die slappe hap uit Den-Haag heeft het nog nooit gedurft één vinger op te steken naar de Japaners. Dat was tijdens en na WO2 in het voormalig Ned. Indie al en dat is nu nog. Ze schijten nog steeds hele peuken voor de Jap. Ze pakken liever een minderheid aan dan dat ze die Jappen één strobreed i/d weg leggen.
    En hoe krijgen ze het weer voor elkaar : zeggen dat je ergens voor staat en vervolgens het tegenovergestelde doen ?????
    Wij noemen zoiets : Huichelaars !!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik schaam me diep voor de lakse, laffe houding van de nederlandse regering.
    Maar ben niet erg verbaasd, nederland staat altijd vooraan met z`n mening, maar daden "ho maar ".
    Nu australie tenminste een beetje "BACKBONE " heeft getoond, zou het kleinste jongetje van de klas (Balkenende)zich daar tenminste achter moeten durven scharen.
    Japan doet net alsof ze worden gehinderd in hun onderzoek, maar als ze hun eigen volk onderzoeken hebben ze daar dan ook een quotum voor ??.
    Welke loser heeft bedacht dat er voor het onderzoeken van vreedzame dieren een slachtpartij nodig is, en nog erger welke losers hebben bedacht dat ze dit oogluikend toe moeten laten.
    Mijn idee is dat men simpelweg bang is voor een internationaal schandaal, maar beseft niet dat ze zelf samen met een land dat ieder jaar zijn vloot naar een beschermd reservaat stuurt, om daar beschermde dieren te doden het grootste schandaal zijn!!!.
    Wettelijk gezien is iemand die een misdaad begaat, of toelaat strafbaar!!!.
    Voor de crew van de steve erwin heb ik nog een idee, zoek een sterke vloeistofpomp en spuit het boterzuur er gewoon met de wind mee op het dek van die jappen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Precies! Mijn idee was al, om onder de helicopter
    een vat te hangen met dat boterzuur.
    Maar ik heb er ook niets op tegen een torpedo
    door die schepen te jagen !!
    Die paar `mensen` die daarbij verloren gaan is
    geen enkel probleem, van dat soort wezens lopen
    er toch teveel rond op deze bol, dat is helaas
    geen met uitsterven bedreigde soort.
    En als die schepen echt `destroyed in seconds`
    zijn, duurt het veel langer, voordat dat moord-
    tuig weer op pad is !!

    Maar in nederland lopen misdadigers sneller weer
    op straat, dan hun slachtoffers !
    Criminelen worden met fluwelen handschoentjes
    aangepakt in nl, als een slachtoffer zich
    verdedigd, zit die sneller in de gevangenis dan
    de criminelen !!!


    PS: Pas op met het bevoorradingsschip...
    Dat kreng zit vol olie... laat die varen, anders
    hebben we er een milieuramp bij....

    Good luck in the next operation friends!!!
    I love you all !!!

    Ed, Groningen

    BeantwoordenVerwijderen
  12. In plaats van dat die LUL van een BAK ELLENDE
    een invoerverbod instelt voor japanse producten,
    daarmee zou hij beter voor de dag komen, dan het
    steunen van een rotstel STROPERS !!
    Terwijl ook stropen in nl al lang verboden is.
    Dat haagse zootje is zelf een stel misdadigers!
    Wie een misdaad steunt, is ook zelf een
    misdadiger !!!

    Ed, Groningen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. ik ben het er helemaal mee eens nederland is echt diep triest ik moet op school een project over de sea shepherd doen:) maar ik zou ik dol graag mee willen om die jappen eens een lesje te leren

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hierbij wil ik de bemanning en organisatie van Sea Sheperd condoleren met het verlies va een van hun vaartuigen. Gelukkig zijn er (naar mijn weten) geen doden of gewonden gevallen. Maar het verlies van het nieuwste vaartuig uit de vloot is natuurlijk ook een groot verlies. Dit bewijst maar weer eens dat de walvisvaarders geen enkel respect hebben voor welk leven dan ook. Dat de Japanse staat deze laffe actie steunt is natuurlijk helemaal steunt is natuurlijk helemaal uit de boze.
    Keep up the good work!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat is het e-mail adres van de Japanse ambassade in den haag...dan kunnen we gaan mailen!

    Dus plaats hier alle Japanse e-mail adressen...is mijn oproep.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ambassade in den Haag: info@emb-japan.nl
    Ambassade in Belgie: info.embjapan@skynet.be
    Consulaat van Japan in Belgie: raml.peeters@skynet.be

    BeantwoordenVerwijderen